Ber Stortinget si nei
Naturvernerne mobiliserer mot kraftutbygging i verna vassdrag
Stortinget åpner trolig for kraftutbygging i 394 verna vassdrag når saken behandles i morgen, 11. februar. Naturvernerne vil ikke finne seg i det og inviterer til markering på Eidsvolls plass.
![13 organisasjoner står bak markeringen mot bygging av vannkraft i verna vassdrag foran Stortinget. På bildet vises det vernede vassdraget Vefsna.](https://image.naturenvar.no/1298428.webp?imageId=1298428&width=960&height=720&format=jpg)
Bak arrangementet står 13 organisasjoner med godt over én million medlemmer i ryggen. Markeringen begynner klokka 9.
Det er disse organisasjonene som har samlet seg rundt kravet om at forslaget må trekkes:
- Naturvernforbundet
- Natur og Ungdom
- Miljøagentene
- Fremtiden i våre hender
- Norges Jeger- og Fiskerforbund
- BirdLife Norge
- Sabima
- WWF
- Norske Lakseelver
- Besteforeldrenes klimaaksjon
- Norsk Friluftsliv
- Spire
- Greenpeace.
– Dette kan bli det alvorligste tilbakeslaget for norsk naturvern på flere tiår, skriver organisasjonene i en felles pressemelding.
Det blir appeller og ulike innslag. Organisasjonene skal dessuten overrekke underskrifter mot bygging av vannkraft i vernede vassdrag.
Disse holder appeller under markeringen:
Det framstår som om det har skjedd et arbeidsuhell i komitébehandlinga, der resultatet vil endre en hel prosess og et etablert system med et pennestrøk
- Truls Gulowsen (Naturvernforbundet)
- Elise Åsnes (Spire)
- Kjetil Solbakken (BirdLife)
- Lars Haltbrekken (SV)
- Sofie Marhaug (Rødt)
- Stein P. Aasheim (eventyrer)
Ber Stortinget om å si nei
De 13 organisasjonene ber Stortinget om å stemme ned forslaget som åpner for utbygging i verna vassdrag. Det ble fremmet i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om flom og skred.
Det er den som kommer opp til endelig behandling i Stortinget i morgen, 11. februar.
I forslaget til vedtak står det følgende:
«Det åpnes for konsesjonsbehandling av kraftverk over 1 MW i vernede vassdrag, der samfunnsnytten, for eksempel i form av flomdempende tiltak, vurderes som betydelig, samtidig som miljøkonsekvensene anses som akseptable.»
Dette vil likestille vernede vassdrag med andre vassdrag, og betyr i praksis at vernet av de vernede vassdragene opphører, mener de 13 organisasjonene.
– Det framstår som om det har skjedd et arbeidsuhell i komitébehandlinga, der resultatet vil endre en hel prosess og et etablert system med et pennestrøk. Dette skjer uten at departementer eller fagdirektorater, som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) eller Miljødirektoratet, har fått komme med sine innspill, eller at forslaget har vært ute på alminnelig høring, påpeker naturvernerne i pressemeldingen.