En av fire ferskvannsarter er utrydningstruet
Siden 1975 har 35 prosent av verdens våtmarker gått tapt, og nedgangen fortsetter. Det får dramatiske konsekvenser for naturmangfoldet.
I en ny studie har forskere sammenstilt globale vurderinger og rødlistedata fra Verdens naturvernunion (IUCN) for ferskvannsfisk, øyenstikkere og krepsdyr. Resultatene viser at nær en fjerdedel av dyrelivet i ferskvann er utrydningstruet. De største truslene er forurensing, demninger, landbruk og fremmede arter.
Eva B. Thorstad, forsker i NINA, er en av ekspertene som står bak studien. Hun er også en av lederne i IUCNs ekspertgruppe for laksefisk, som er en av gruppene som vurderer risikoen for utryddelse av arter på verdensbasis.
– Studien synliggjør en alvorlig utfordring, men det er ikke for sent å ta grep, påpeker Thorstad. Dette gir et kunnskapsgrunnlag for å utvikle strategier, politiske beslutninger og prioriteringer både nasjonalt og lokalt, for å stanse tapet av naturmangfold.
Hvordan står det til i Norge?
Sammenliknet med andre deler av verden har de fleste av våre 45 ferskvannsfisk status som livskraftig ifølge den norske rødlista.
Men om ikke artene i seg selv er truet, så er ferskvann påvirket i stor grad også i Norge. De fleste store elver er regulert, eller på annet vis berørt av menneskelig aktivitet. I tillegg kommer forurensing, fremmede arter og klimaendringer. I sum kan det gi store konsekvenser om vi ikke tar grep.
– Tross alt har vi mye rent vann i Norge, noe som er ganske unikt i verdenssammenheng. Dette er en ressurs vi må verne om. Vi har den nødvendige kunnskapen for å beskytte naturmangfoldet i ferskvann, og kan sette inn målrettede tiltak for å sikre bærekraftig forvaltning og bevaring der det er behov, sier Thorstad.