BirdLife Norge og fuglevennen.no arrangerer inviterer til hagefugltelling for 18. år på rad.

Bli med på helgens hagefugltelling

Hagefugltellingen bidrar til å finne ut hvordan bestandene utvikler seg, og gir dermed viktig kunnskap om endringer i naturmangfoldet rundt oss. Bli med på telledugnad den 25. og 26. januar! Vi har tipsene du trenger.  

Publisert Sist oppdatert

Sist vinter var en skikkelig utfordring for småfuglene. Nå vil vi snart få en pekepinn på hvordan det står til, når tusenvis av norske hagefugler skal registreres under Norges største hagefugltelling lørdag 25. og søndag 26. januar. 

Det er fuglevernorganisasjonen BirdLife Norge med nettstedet fuglevennen.no som er ansvarlige for tellingen. 

– Hagefugltellingen gir oss et unikt øyeblikksbilde av hvordan det står til med de vanligste hagefuglene våre. Alle som legger inn sine observasjoner, bidrar dermed til en viktig kilde til kunnskap om artene som finnes i vårt nærmiljø om vinteren. Hver fugl du teller gir oss verdifull kunnskap. Alle rapporter betyr like mye, uavhengig om det er få eller mange fugler som blir sett, sier Bird Life Norge i en pressemelding.

Alle kan bli med, selv de som har få fugler i hagen. Det er fuglene du ser ved fuglebrettet, foringsplassen eller i hagen som gjelder. 

Slik teller du

For hver art skal du rapportere det høyeste antall du har observert samtidig av den arten du teller. Lag en liste og før opp. Du bestemmer selv hvor lang tid du bruker, minimum er én time. 

Ha gjerne mobilen eller et kamera tilgjengelig, det er også mulig å legge ved bilder i registreringsskjemaet.

Her finner du mer informasjon og registrerer resultatet ditt. 

Lett å forveksle

Begynner du nå å legge ut litt forskjellig type fuglemat øker sjansen for å få flere gjester på besøk. Kanskje også noen nye. Noen arter kan være vanskelig å skille, vi hjelper deg deg å kartlegge hva du studerer – her er et utvalg av av artene du kanskje får se i hagen: 

Kjøttmeis

Kjøttmeisen er mer eller mindre avhengig av mennesket om vinteren. I motsetning til de fleste andre meisene våre, hamstrer den ikke mat til bruk om vinteren.

Hannen har bred sort stripe mellom bena.
Kjøttmeisfrua har lite eller ingen stripe.

Blåmeis

Blåmeisen har meget god hukommelse. Den kan huske hva den har spist, og når og hvor den fant maten. På matbrettet kan den lille fryktløse meisen være en hissigpropp og henger ofte opp-ned når den spiser eller undersøker ting.

Kjønnene er like, men hunnene er ofte litt blassere i fargene.

Svartmeis

Svartmeisa er den minste av meisene og har det spisseste nebbet, noe som gjør den bedre skikket enn andre meiser til å finne mat i nåleverket øverst og ytterst i bartrær. Svartmeisa beveger seg raskt og elegant mellom nåleverket i tretoppene og henger oftere mer opp-ned fra kongler eller i greinenes ytre deler enn andre meiser. Av og til følger de etter ekorn og finner frø på bakken.

Svartmeisen ser du ofte på foringsbrettet om vinteren.

Granmeis

Granmeisa har en imponerende hukommelse. I løpet av sommerhalvåret hamstrer den mellom 50 000 og 80 000 frø og insekter som den stort sett finner igjen vinterstid.

Granmeis er svært lik løvmeis, men er gråere og har en lys stripe på vingen

Spettmeis

Spettmeisen besøker ofte matbrettet der den kaster før rundt i alle retninger. Spettmeis er den eneste fuglen i Norge som kan klatre nedover et tre med hodet ned.

Spettmeisen er godt kjenkjennelig med sin korte hals og markerte tegninger

Gråspurv

Bestanden av gråspurv er langt mindre enn før og er rødlistet som nær truet på grunn av en reduksjon i bestanden på over 15 prosent de siste årene (2021).

Hannen har svart strupeflekk og grå kalott.
Hunnen har brun kalott.

Pilfink

Pilfinken Pilfinken oppsøker fuglebrett om vinteren. Den ligner veldig på gråspurven, men er litt mindre med stor rustbrun hodekalott og svarte kinnflekker.

Pilfinken kjenner du igjen på de sorte kinnflekkene.

Gulspurv

Gulspurven besøker gjerne fugleneket ditt. Den er klassifisert som sårbar i den norske rødlista. Gulspurven beskrives av mange som at den teller til sju når den synger.

Hannen har mye gult i fjærdrakten.
Hunnen er betydelig mindre gul.

Grønnsisik

Grønsisiken er trekk- og streiffugl som trives i store flokker. Mange overvintrer hos oss. I Norge har granen god konglesetting med 3–4 års mellomrom, og da når også bestanden av grønnsisik sitt toppnivå.

Hannen har sterkere farger, svart hodehette og strupeflekk.
Begge kjønn er grønngule med svake lengdestriper, kinn og bryst er gule, mens buken er mer hvitaktig

Bokfink

Bokfinken er egentlig en trekkfugl, men noen overvintrer langs norskekysten. Hannen har en kraftig og karakteristisk sang.

Bokfink-hannen har kraftige farger.
Hunnen er gåere i fargen enn hannen.

Dompap

Dompapen kommer gjerne på fuglebrettet om du serverer solsikkefrø. Den hadde et godt år under hagefugltellingen i fjor.

Hannen er lett å kjenne igjen med rødt bryst.
Dompap-hunnen er grå.

Sidensvans

Sidensvansen har et imponerende utseende, med sort maske, bakoversveis og markerte tegninger. Den opptrer ofte i store flokker. Den er en ordentlig slukhals som daglig kan spise flere ganger sin egen kroppsvekt. Rognebær foretrekkes, og det er et syn når hele flokken spiser seg mette i ett og samme tre.

Kjønnene er like, men hunnen har smalere gult bånd ytterst på stjerten og ofte litt kortere røde tapper ytterst på vingene.

Kjernebiter

Kjernebiteren knekker kirsebærsteiner lett med det kraftige nebbet og spiser kjerneinnholdet. Frukten spiser den ikke. Denne fuglen er en relativt ny art i Norge, og fram til 1959 var den kun påvist hekkende to ganger i landet. Den har økt betydelig i antall fra 1970-årene. Vinterstid oppsøker kjernebiteren gjerne fôringsplasser hvor den forsyner seg av solsikkefrø.

Hunnen har litt mindre markerte tegninger enn hannen. Vinterstid oppsøker kjernebiteren gjerne fôringsplasser hvor den forsyner seg av solsikkefrø.

Rødstrupe

Rødstrupen er overveiende en trekkfugl som overvintrer i Sørvest-Europa og middelhavsområdet. En del overvintrer i kyststrøk i Sør-Norge. Rødstrupen har en meget vakker sang, som kan høres tidlig i grålysningen og om kvelden. Sangen kan minne om en sildrende bekk.

Hann og hunn er like, og kjennes ved at de har rustrød panne, strupe og bryst, mens ryggen er olivenbrun.

Flaggspett

Denne karen ser du sjeldent på bakken, men kanskje dukker den opp på fuglebrettet ditt dersom du byr på litt talg.

Hannen har en liten rød nakkeflekk, hunnen har svart isse uten rødt.
Begge kjønn av ungfuglene har hele issen rød, friskest hos hannen.

Nøtteskrike

Nøtteskrika er vanligvis vaktsom og sky og vanskelig å komme nær. Men kanskje hører du den – nøtteskrikene har et arsenal av forskjellige lyder; varselsignaler, lokkelyder, mjauende toner, klukkende og boblende lyder.

kjønnene like, men hannen er litt større enn hunnen.

Gjerdesmett

Med stjerten rett til værs tilbringer gjerdesmetten mye tid nær bakken, og kan ofte bli forvekslet med en liten smågnager der den piler inn og ut av kratt og busker. Gjerdesmetten er følsom for kalde og snørike vintre, og bestanden kan bli betydelig redusert under slike forhold.

Gjerdesmetten er en av våre minste fugler. Hannen og hunnen ser like ut.

Snøspurv

Snøspurven er hovedsakelig en trekkfugl, men en del overvintrer også i Norge. Større flokker kan da sees i lavlandet. Hannen i vår- og sommerdrakt er skinnende hvit med svart rygg, haleparti og vingespisser. I vinterdrakt ligner den hunnen og ungfuglene, som har mer grått, brunt og brunsvart i fjærdrakten og mindre rent hvite partier.

Snøspurven er med sine 14–18 centimeter omtrent så stor som en gulspurv.

Svarttrost

Svarttrosten er vanlig i Norge, og overvintrer ofte. Den spiser mye bær og frukt, ikke minst frosne epler som henger igjen på trærne. Om vinteren oppsøker den ofte fuglebrettet.

Hannen er helsvart med guloransje nebb.
hunnen er mørkebrun med, brunflekket bryst.

Kilder: Store norske leksikon, fuglevennen.no

Powered by Labrador CMS