Norge blir invadert av granbarkbillen

Gran plantet på feil sted og klimaendringer med tørre og varme somre skaper gode levekår for granbarkbillen.

Granbarkbillene blir aktive om våren når temperaturen kommer opp i 18–20 °C. Da flyr de rundt og leter etter egnede trær å legge egg i.
Publisert Sist oppdatert

Som er et av ytterst få insekter i Norge som kan ta livet av friske grantrær, er billen fryktet av Europas skogeiere.

− Året etter den tørre og varme 2018-sommeren drepte billene 120 millioner kubikkmeter gran i Sentral-Europa, forteller seniorforsker og barkbilleekspert Paal Krokene ved Nibio på Ås.

Siden 2018 har Sverige har mistet 32 millioner kubikkmeter gran til billene. Til sammenligning ble det i fjor hogget rundt 12 millioner kubikkmeter tømmer i norske skoger.

− De store skadene i Sverige og Sentral-Europa peker mot at også Norge kan få større problemer med granbarkbillen de neste tiårene, sier Krokene.

Slik angriper granbarkbillen treet

Først begynner den å borre i trestammen. Friske trær forsvarer seg mot slike angrep ved at kvae begynner å piple ut av borehullet. Når sporer av blåvedsopp finnes på billens kropp, blir den avsatt i borehullene. Hvis soppen klarer å vokse inn i veden vil den sperre vanntransporten i trestammen, noe som vil bidra til treets død. Under vellykkede angrep stopper kvaeutskillelsen fra treet, noe som hindrer at egg og larver drukner i vann og kvaen.

Powered by Labrador CMS