ESSAY

Husdyrmøkk er nødvendig for bærekraftige matsystemer

Husdyrene er under angrep. Det kan hende vi skyter oss selv i foten. Husdyrene har spilt en avgjørende rolle for matforsyningen i verden, og Norge spesielt. Min spådom er at husdyrenes rolle vil bli større framover.

Husdyrmøkk trengs i bærekraftige matsystemer, skriver Ole Arne Alvseike.
Publisert Sist oppdatert

Det tradisjonelle kostholdet speiler næringsgrunnlaget regionalt. Asiatene spiser mye ris, islendingene spiser værtestikler og ammoniakkfermenterte haifinner, på kontinentet er svinekjøttet dominerende, på Østlandet er tradisjonen ribbe til jul, mens på Vestlandet og kysten er det pinnekjøtt og torsk. 

Helge Ingstad beskriver hva inuittene i isødet foretrakk: Reinsdyrenes innmat som ga mest variert næring, mens indrefiletene ble hundemat.1

For å lese denne saken må du være abonnent

Naturenvar.no, friluftsliv.no og okologisk24.no – nye saker på nett hver dag og 6 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler på alle tre nettsteder og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Naturenvår og Friluftsliv
Nett og papir
3 mnd

99,- 210,-

KJØP

Naturenvår og Friluftsliv
Nett og papir
12 mnd

VELKOMSTGAVE

630,-

KJØP

Naturenvår og Friluftsliv
Nett
1 mnd

1,- 55,-

KJØP

Naturenvår og Friluftsliv
Nett
12 mnd

525,-

KJØP

Powered by Labrador CMS