Darwin-frosker skal reddes fra utryddelse

Arten ble nesten borte på grunn av en soppsykdom i Chile. Forskere fraktet imidlertid gjenlevende dyr til London Zoo, der de nå formerer seg.

Den unike og utrydningstruede darwinfrosken kan finne sin redning i London Zoo.
Publisert Sist oppdatert

33 darwinfrosker er født i London, kunngjorde London Zoo stolt i forrige uke.

De kom til verden etter at foreldrefroskene var blitt fraktet tusenvis av kilometer fra skogene i Sør-Chile til Storbritannias storby.

Unik reproduksjon

Fakta om Darwinfrosker

  • En amfibieslekt i ordenen haleløse amfibier i familien snabelfrosker.
  • Små med trekantet hode og en snabellignende forlengelse på snutespissen. Fargen kan variere fra grønn til gul og brunt.
  • Slekten omfatter to arter, norddarwinfrosk og sørdarwinfrosk.
  • Artene er utbredt i tempererte, fuktige skoger, myrer og langs elver i det sørvestlige Argentina og Chile. Mesteparten av tiden tilbringer de på land.
  • Alle artene av snabelfrosk er mer eller mindre truet av utryddelse.
  • Det er mulig at norddarwinfrosk har dødd ut, ettersom den ikke er blitt observert i naturen siden 1981.

Kilder: SNL

Disse bitte små froskene har en helt spesiell reproduksjon: Etter at hunnene legger egg på land, holder hannene vakt over eggene i cirka 20 dager inntil larvene begynner å bevege seg inni egget. Da tar hannen dem i munnen og overfører dem til kvekkeposen hvor eggene klekker tre dager senere.

Deretter gjennomgår rumpetrollene all sin utvikling inne i hannens indre, forstørrede kvekkepose, ifølge SNL.

I denne perioden får rumpetrollene næring fra plommemassen og fra seige sekreter som utskilles i hannens kvekkepose.

Ferdigutviklede småfrosk kan så hoppe ut av hannens munn etter 50–70 dager. Hannen tar ikke til seg føde mens han bærer rumpetrollene i kvekkeposen.

33 rumpetroll

Blant froskene som ble fraktet til London, bar elleve hannfrosker – alle mindre enn tre centimeter lange – 33 rumpetroll trygt inne i kvekkeposene sine. Ferdige utviklede småfrosk kunne så hoppe ut fra sine trygge poser til en ny tilværelse i dyrehagen.

– Vi visste at vi var i ferd med å gjennomføre noe spesielt – tiden var knapp, og vi måtte handle raskt hvis vi skulle redde disse froskene, forteller Ben Tapley, kurator for amfibier ved London Zoo.

Han beskriver den hittil vellykkede operasjonen som et viktig symbol på håp for artens overlevelse.

Forskerne beskytter nå froskene parvis i glassbeholdere fylt med mose og temperaturer som etterligner deres naturlige habitat. Dyrepasserne forteller at London Zoo vil opprette et avlsprogram, og froskene som avles opp, kan senere bli satt ut i naturen.

Utrydningstruet

Den kjente bestanden av darwinfrosker, som har fått navn etter vitenskapsmannen Charles Darwin, har hatt en nedgang på 90 prosent i løpet av ett år.

Årsaken var et utbrudd av den dødelige sykdommen chytrid-sopp i froskenes leveområde i Parque Tantauco-skogene i Sør-Chile i 2023.

Denne soppsykdommen har rammet hundrevis av amfibiearter over hele verden.

En forskergruppe reiste derfor til Chile i fjor høst for å lete etter friske darwinfrosker, som ikke var smittet av sykdommen. De samlet inn 52 av dem, som ble plassert i klimakontrollerte bokser for den til sammen 11.265 kilometer lange reisen med båt, bil og fly til sitt nye hjem i London.

Froskene får en sjanse

Andres Valenzuela-Sanchez, forsker ved ZSL, en internasjonal veldedig vitenskapelig organisasjon, mener at prosjektet vil gi arten en sjanse til å komme seg.

– Disse froskene er ikke bare avgjørende for artens fremtid, men hjelper oss også med å forstå hvordan vi kan bekjempe chytrid-soppen og beskytte andre amfibier globalt, understreker han.

– Det er nesten som man får lyst til å nynne på barnesangen; Små rumpetroll, små rumpetroll, er morsomme å se … små froskene, små froskene, de hopper fort av sted.

Powered by Labrador CMS