Trumps energipolitikk vil forlenge oljealderen – også i Norge

USAs president Donald Trumps politiske snuoperasjoner kan få betydelige ringvirkninger for norsk økonomi.

Her fra Ekofisk-feltet i Nordsjøen
Publisert Sist oppdatert

Det mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Trump sender veldig sterke signaler med planene for USAs energipolitikk. Det er et av de områdene der han direkte kan påvirke økonomiens evne til å vokse. Billig energi er bra for den amerikanske økonomien. Klima- og bærekraft ser han derimot bort fra, sier sjeføkonomen i en melding til NTB.

Dette vil dempe energiprisene, som igjen betyr at Norge tjener mindre på sin energieksport.

– Men dette vil forlenge oljealderen, også i Norge, mener Knudsen.

Skattepolitikk

Knudsen tror Trumps skattepolitikk vil skape mer press på den amerikanske økonomien.

– Alle tiltakene han setter i gang, vil gi økt prispress i USA. Normalt sier vi at hvis det går bra med USA, så går det bra med Norge også. Men politikken hans skiller seg fra dette. Denne gangen vil vi påvirkes av de landene han vil innføre tollsatsene for. Det blir interessant å se hvordan dette slår ut for den norske økonomien.

Nevnte ikke rentene

Knudsen merket seg også at Trump ikke sa noe om rentene.

– For det første er sentralbanken uavhengig, selv om han får det til å fremstå som han kan bestemme alt mulig. Hadde Trump hatt noen gode poeng om renten, hadde han kommet med dem. At han ikke sa noe, kan indirekte bety at han har tenkt at her må markedet få jobbe selv, mener Knudsen.

Sjeføkonomen peker på at om Trump hadde nevnt renten, kunne han skremt investorene, og rentene kunne steget mye.

– USA har så mye gjeld og er avhengige av at investorene pøser penger inn i gjeldsmaskineriet.

Trekker USA fra Parisavtalen

Donald Trump har igjen trukket USA fra Parisavtalen.

Den nyinnsatte presidenten har også undertegnet en presidentordre der han trekker USA fra Parisavtalen.

Han har også signert et formelt brev til FN, der han informerte verdensorganisasjonen om USAs intensjon om å forlate klimaavtalen fra 2015, en avtale som søker å redusere utslippene av klimagasser.

Også i løpet av sin første presidentperiode trakk Trump USA fra klimaavtalen. Dette ble reversert av Joe Biden.

Norge beklager

– Beklagelig, sier klimaminister Andreas Bjelland Eriksen om at USA har trukket seg fra Parisavtalen. Han har likevel troen på klimasamarbeid med Donald Trump.

Nesten alle verdens land har sluttet seg til den internasjonale klimaavtalen fra 2015.

– Norge skal fortsette sitt aktive arbeid i klimaforhandlingene og være en pådriver for høye ambisjoner, både ute og hjemme. Investeringene i fornybar energi øker globalt, og klimaløsninger blir mer og mer lønnsomme. Det gjelder også amerikansk næringsliv, sier Eriksen.

Han påpeker at flere amerikanske delstater har signalisert at de kommer til å opprettholde klimapolitikken sin og ambisjonene for grønn omstilling selv med Trump sitter i Det hvite hus.

Klimaministeren slår fast at Norge skal fortsette å være en konstruktiv samarbeidspartner for mye av det arbeidet som skjer i USA, uavhengig av landets tilknytning til Parisavtalen.

– Vi ser fram til å fortsette samarbeidet med USA under Trumps ledelse. USA er Norges viktigste allierte, og vi samarbeider tett på mange områder.

Powered by Labrador CMS