Kjøttkutt gir større klimagevinst enn elektrifisering av sokkelen

Politikerne må ta grep slik at folk følger kostrådene og bøndene kan doble grøntproduksjonen, mener Framtiden i våre hender.

Miljødirektoratets rapport viser at dersom vi spiser mer grønt og mindre kjøtt, vil det kutte mer klimagassutslipp enn elektrifiseringen av sokkelen.
Publisert Sist oppdatert

Miljødirektoratet la onsdag fram sin årlige oppdatering av mulige klimatiltak i Norge. 

Rapporten samler tiltak og beregner effekten de neste ti årene (2025-2035). Miljødirektoratets jobb er å utarbeide det faglige grunnlaget for alle regjeringers klimapolitikk.

Miljødirektoratets rapport viser at dersom vi spiser mer grønt og mindre kjøtt, vil det kutte mer klimagassutslipp enn elektrifiseringen av sokkelen. 

Ansvaret for kostrådene er hos Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre.

– Et mer klimavennlig kosthold vil gi oss flere gode leveår, økt livskvalitet, færre sykdommer og mindre sykefravær, sier fagsjef Ingrid Næss-Holm i Framtiden i våre hender i en pressemelding. 

Mer grønt og mindre kjøtt på tallerkenen kan redusere helseutgiftene i Norge med mellom 32 og 71 milliarder kroner.

– Det er helseministerens jobb å gjøre at vi kan ta sunne matvalg. Vi forventer at han griper tak i dette nå, sier Næss-Holm. 

Kjøttforbruket til nordmenn har sunket i flere år på rad, i følge Animalia.

Framtiden i våre hender vil minne politikere på at bøndene betaler prisen for manglende politikk som støtter både kostråd og mer grøntproduksjon i Norge.

– I dag importerer vi det meste av plantematen vi spiser, selv om potensialet for å dyrke mer grønnsaker er stort. Vi kan for eksempel doble grøntproduksjonen på den matjorda vi har i dag. 

Fram til nå har politikerne verken iverksatt grep for å få folk til å følge kostrådene, eller for at bønder skal kunne legge om til grøntproduksjon. 

Powered by Labrador CMS