Dette er ting som anbefales å ha i beredskapslageret, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB).

Hvor lang er egentlig holdbarheten på hermetikken i beredskapslageret ditt?

Hermetikk-ekspert råder folk til å ha en rotasjonsplan.

Publisert Sist oppdatert

På sjekklisten til Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) over hva nordmenn bør ha i sitt beredskapslager, er hermetikk et viktig element. Mat kan nemlig lagres svært lenge når det er hermetisert – men hvor lenge er holdbarheten?

Forskningssjef Morten Sivertsvik ved matforskningsinstituttet Nofima har selv spist hermetikk som var over 50 år gammel. Det gikk helt fint, men smaken var ikke like god.

– Den jeg spiste, var definitivt «best før» – så en viss utskifting i beredskapslageret kan være fornuftig, uansett holdbarhet på mat, sier han.

– Spis opp når det nærmer seg utløpsdato, og erstatt med nye produkter med ny holdbarhet. Ha en rotasjonsplan – uansett om det er vann, tørrmat eller hermetikk. Det vil jeg si er et godt råd. Og fyll opp lageret med noe du likevel liker å spise, lyder rådet fra Sivertsvik.

– Kan bli syk av å spise den

Han forklarer at holdbarhet på mat ikke bare handler om hvorvidt man kan bli syk av å spise det. Holdbarhetsdatoen forteller også noe om garantien for hvorvidt maten inne i emballasjen fremdeles har fin farge, tekstur og smak.

Og når vi snakker om hermetikk, gjelder alltid matmerkingsprinsippet «best før», sier han.

– Det betyr ofte «også god etter», og ikke minst; «ikke farlig etter». Det vil si at maten er fullt brukbar som menneskemat også etter at datoen «best før» er overskredet. Man må bruke sunn fornuft. Den kan bli misfarget og få smaksendringer over tid, sier Sivertsvik.

Men når det er merket «brukes innen» eller «siste forbruksdag» – da kan det være fare på ferde, advarer han.

– I mat med denne typen merking kan det utvikle seg bakterier etter at «hylletiden» er utløpt, og man kan bli syk av å spise den, påpeker forskningssjefen.

Mer hermetikk?

Så – om hermetisert mat holder seg lenger – hvorfor blir ikke da hermetikk benyttet i større grad for matprodukter?

– Det er mange elementer som spiller inn: Matindustrien møter krav om turnover i butikkhyllene. De som selger maten til forbruker, ønsker ikke lang holdbarhet, men høy omsetning, sier han.

– De er heller ikke å glade i den runde hermetikkboksen, som er lite transporteffektiv og tar for mye plass i butikkhyllene. Og når de kan selge de samme produktene til en høyere kilopris i «miljøvennlig» kartongemballasje, er nok valget enkelt.


Økt salg av beredskapsvarer

Tall fra Obs viser kraftig vekst i flere produktkategorier gjennom årets første 9 uker sammenlignet med samme periode i 2024. Kjeden har delt følgende eksempler fra kategorier som alle befinner seg på myndighetenes lister:

  • Tomme vannkanner: + 365 %
  • Vannkanner med vann 5L: + 61 %
  • Middagshermetikk: + 49 %
  • Stormkjøkken: + 74 %
  • Førstehjelpspakker: + 71 %
  • Havregryn: + 13 %
  • Knekkebrød: + 2 %
  • Toalettpapir: + 4 %

– Vi har merket en tydelig økning i etterspørselen etter beredskapsprodukter. Kundene våre har åpenbart blitt mer bevisste på å ha tilstrekkelig med det nødvendige utstyret hjemme, og vi forventer at denne trenden vil fortsette i de nærmeste månedene, sier Lars Midttun, kjededirektør i Obs.

–  Økningen i salget viser at flere nå tar myndighetenes anbefalinger på alvor. Slike veksttall kan jeg ikke huske å ha sett tidligere.

Powered by Labrador CMS