21 millioner kroner til grønnere og sunnere verdikjede for mat

Norgesgruppens bærekraftsfond Handle støtter ni prosjekter med til sammen 21 millioner kroner. Midlene skal bidra til en grønnere og sunnere verdikjede for mat.

Norgesgruppen har mottatt 157 søknader til bærekraftsfondet Handle. Nå er ni prosjekter tildelt midler.
Norgesgruppen har mottatt 157 søknader til bærekraftsfondet Handle. Nå er ni prosjekter tildelt midler.
Publisert Sist oppdatert

Prosjektene fordeler seg på ulike områder, som reduksjon av klimagassutslipp, sirkulær emballasje, mindre matsvinn, økt dyrevelferd og opplæring av unge matfagarbeidere, skriver Norgesgruppen i en pressemelding.

157 søknader

Norgesgruppens bærekraftsfond Handle fikk hele 157 søknader fra alle ledd i verdikjeden for mat i den fjerde søknadsrunden.

– Søknadene holder et høyt nivå, og viser at norsk mat- og drikkevarebransje jobber tungt med å drive bærekraftige endringer, sier bærekraftsdirektør Signe Bunkholt Sæter i Norgesgruppen.

– Vi ser i større grad enn tidligere år at aktører samler seg på tvers av verdikjeden i større bærekraftprosjekter. Nødvendige omstillingsprosjekter – blant annet i landbruket – er komplekse, og krever koordinert innsats. Dette vitner om vilje og evne fra de ulike aktørene i verdikjeden til å legge ned denne innsatsen, sier Bunkholt Sæter.

Hun legger til at denne tendensen er i tråd med Handles formål: Å bidra til økt bærekraftsamarbeid på tvers av flere ledd i verdikjeden.

Handle ble opprettet i 2021, og har nå tildelt over 77 millioner kroner til 35 ulike bærekraftsprosjekter i den norske verdikjeden for mat og drikke. Prosjektene fordeler seg på Norgesgruppens viktigste bærekraftsområder: miljø, helse og mennesker. Mange av prosjektene har gitt konkrete resultater, blant annet nye produkter som møter forbrukerne i butikkhyllene.

Disse har fått støtte

Disse ni prosjektene støttes:

  • Redusert metanutslipp fra storfeproduksjon – Nortura og Mære Landbruksskole og åtte trønderbønder
  • Redusere CO2-utslipp og ammoniakkutslipp fra husdyrgjødsel i produksjonen av iskremfløte – Hennig-Olsen, Q-Meieriene og N2 Applied
  • Biokull: Pellets med biokull gir både bedre dyrevelferd og mulighet for karbonfangst og -lagring – Obio
  • Mobilt slakteri for verpehøner – Norhens
  • Fra plast til mer miljøvennlig fiberemballasje – Metervare (pølseprodusent)
  • Miljøvennlig emballasje: Gulrøtter som pakkes i restavfall fra gulrot – Lysir
  • Gjenbrukbare kasser og paller i stedet for engangs isoporkasser – Circmar
  • Opplæring av juniorkokker motvirker utenforskap, og skaper motivasjon og rekruttering til kokkeyrket – Geitmyra Matkultursenter
  • Mer enn kjøtt: Samarbeid om bærekraft gjennom hele verdikjeden – Norsk Angus
Powered by Labrador CMS